Bakteria w indyku sprzedawanym w Irlandii

Galway.pl 1 marca 2019

Bakteria w indyku sprzedawanym w Irlandii

Listeria monocytogenes upodobała sobie ostatnio żywność sprzedawaną w Irlandii.

Niedawno informowaliśmy o obecności bakterii w organicznym jarmużu z SuperValu jak i Dunnes Stores, dziś przyszła pora na indyka.

Food Safety Authority of Ireland ostrzega przed spożyciem zakażonych piersi z indyka “Less is Best Premium Turkey Breast” w 120g tackach z numerem 100212 i datą przydatności do spożycia 28.02.2019.

Produkt ma zostać natychmiast usunięty z chłodni sklepowych, a informacja o zagrożeniu przekazana klientom sklepów, które sprzedawały indyka Less is Best.

Klienci natomiast pod żadnym pozorem nie powinni jeść zakażonego indyka, a produkt zwrócić do sklepu. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia (nudności, wymioty, gorączka, bóle mięśni) należy skontaktować się z lekarzem. Warto pamiętać, że okres inkubacji choroby wynosi od kilku do 70 dni.

Bakteria Listeria monocytogenes wywołuje listeriozę. Jest niebezpieczna bo 20 do 30 procent infekcji kończy się śmiercią.

Uważajcie co jecie i systematycznie sprawdzajcie stronę Food Safety Authority of Ireland żeby dowiedzieć się, które z ogólnie dostępnych produktów mogą zagrażać zdrowiu, a nawet życiu.

Kategorie : Newsy z Irlandii

Zobacz też