Ślimaki i szczury w kuchniach – 6 nakazów zamknięcia w Irlandii w marcu
Galway.pl 8 kwietnia 2019
Sześć firm gastronomicznych (w tym dwie w Galway) zostało zamkniętych w ubiegłym miesiącu po kontrolach Food Safety Authority of Ireland – odpowiednika polskiego sanepidu.
- Taka Ra (Restaurant/Café), 37 Abbey Street Upper, Dublin 1
- Cuppa City Coffee (Restaurant/Café), 3 Roger Casement Square, Cobh, Cork
- The Old Punch Bowl (Pub) (tylko kuchnia i schowek), 116 Rock Road, Booterstown, County Dublin
- Xian Street Food (Restaurant/Café), 9 Quay Street, Galway
- Victoria Asian Cuisine (Restaurant/Café), 5a The Crescent, Monkstown, County Dublin
- Gourmet Tart Company (Manufacturing), Unit 1, Block 13, Ballybane Industrial Estate, Tuam Road, Galway
Wśród przyczyn wydania nakazu FSAI podaje znalezienie odchodów gryzoni w pomieszczeniach handlowych oraz w kuchniach za urządzeniami chłodniczymi, brak odpowiednich środków zwalczania szkodników oraz obecność… ślimaka na ścianie w kuchni jednego z obiektów.
Inspektorzy przeprowadzający kontrole podkreślają, że przyczyną obecności gryzoni jest nieodpowiedni sposób przechowywania i przygotowywania żywności oraz niski poziom czystości pomieszczeń.
“Firmy gastronomiczne poprzez nieodpowiednie warunki ryzykują zdrowie swoich klientów. Gryzonie przenoszą bakterie i rozprzestrzeniają szkodliwe patogeny co bezpośrednio zagraża zdrowiu ludzi. Takie praktyki nie mogą być tolerowane” – sumują inspektorzy.
Szczegółowe informacje na temat przyczyn zamknięcia każdego z lokali znajdują się w 6 stronicowym raporcie FSAI.