Coraz więcej restauracji zamkniętych przez FSAI
Galway.pl 22 stycznia 2019
Liczba zamkniętych z powodu skandalicznych warunków pracy z żywnością restauracji w 2018 roku wzrosła w Irlandii o ponad 25% w porównaniu do poprzedniego roku.
Dyrektor FSAI Dr Pamela Byrne opisała sytuację jako niedopuszczalną.
Najwięcej restauracji (stacjonarnych i oferujących jedzenie na wynos) zamknięto w Dublinie (22), Cork (7) i Louth (6).
Powodem zamknięcia punktu gastronomicznego przez FSAI (irlandzki odpowiednik sanepidu) jest zwykle niewystarczająca higiena przechowywania lub przygotowywania żywności.
W jednej z restauracji w Meath znaleziono odchody gryzonia w rozerwanej paczce frytek i martwą mysz na podłodze za lodówką.
“Obecność gryzoni w kuchni stanowi poważne i bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia ludzi” – podkreślają inspektorzy prowadzący kontrole.
W Kilkenny zamknięto obiekt gastronomiczny po tym jak odkryto, że powierzchnie lodówek i zamrażarek pokryte były rdzą, pleśnią i brudem, a żywność przechowywana była w rozbitych pojemnikach lub pokrytych smarem pudłach.
“Na miejscu nie było środków czyszczących żeby oczyścić i zdezynfekować sprzęt i powierzchnie do przygotowania jedzenia” – wyjaśnił inspektor.
Inna restauracja została zamknięta w Meath gdy inspektor zauważył szczura wychodzącego z odpływu.
Gdy zdarza się taka sytuacja restauracja zostaje natychmiast zamknięta i musi uzyskać ponowne pozwolenie na wznowienie działalności poprzedzone inspekcją.
Szczegółowe informacje na temat przyczyn zamknięcia zostają na 3 miesiące zamieszczone na stronie alertów FSAI.
W listopadzie 2018 roku nakaz zamknięcia otrzymał Galmere Fresh Foods Limited z Ballybrit Upper Industrial Estate w Galway z powodu wprowadzania do obiegu żywności “ready to eat” zawierającej świeżą bazylię, która nie została poddana obróbce termicznej.